Gemeenschappelijke benaderingen voor conflictoplossing op het werk

Gemeenschappelijke benaderingen voor conflictoplossing op het werk

Soms heb ik op kantoor een conflict met een van de andere medewerkers. Ik wil niet per se de strijd met hem/haar aangaan, maar het lijkt erop dat de enige manier om dit probleem op te lossen is om deze persoon te confronteren en een verhitte discussie te voeren. Hoewel ik zeker weet dat deze situatie minder vaak voor zou komen als ik op een kantoor zou werken, ben ik nog steeds verrast wanneer ik het zie. Ik zou aannemen dat dit soort conflicten zou leiden tot meer conflicten, niet minder. Hoewel er veel conflicten zijn waarbij beide partijen betrokken zijn, heb ik gemerkt dat sommige echt ingegraven conflicten zijn waarbij één persoon echt boos is en er geen communicatie is tussen de twee betrokken personen klik.

Ik heb een conflict op het werk

Een conflictoplossingsbenadering in plaats van dit typische scenario is het gebruik van een bemiddelaar. Het inschakelen van een mediator is veel effectiever omdat het helpt om partijen bij elkaar te brengen om tot overeenstemming te komen. Wanneer de twee partijen het ergens niet over eens kunnen worden, zal het voor een derde partij erg moeilijk zijn om het geschil op te lossen, omdat ze geen ervaring hebben met dit soort onderhandelingen. Aan de andere kant is een bemiddelaar zeer bedreven in het praten met zelfs de meest onredelijke mensen en is hij in staat om elke vorm van woede of vijandigheid tussen de twee partijen te bezweren. Een mediator is getraind in interpersoonlijke communicatie en weet mensen zo goed mogelijk bij elkaar te brengen. Bemiddeling komt niet vaak voor omdat het conflict in kwestie meestal tussen twee mensen is die erg geïsoleerd van elkaar zijn, wat het moeilijk maakt om de verschillende ideeën of gevoelens tussen de twee betrokken partijen over te brengen.

Er zijn ook enkele veelvoorkomende benaderingen die ik gebruik wanneer ik een conflict op het werk heb waarbij teamwerk vereist is. Teamwerk is absoluut essentieel in elke organisatie en in het bijzonder in een bedrijf waar er conflicten of twisten kunnen zijn tussen teamleden. Teamwerk stelt teamleden in staat om hun gedachten en ideeën op een constructieve manier te uiten, terwijl ze ook samenwerken om conflicten op te lossen.

Link naar de website: The Oak Tree Mediators